Als je de scenery / weathering van jouw modelspoorbaan naar een hoger plan wilt tillen dan is misschien wel de beste manier om dit te doen het gebruiken van een airbrush. Het belangrijkste in het leren omgaan met de airbrush is de relatie tussen luchtdruk, de viscositeit van de verf en het type airbrush dat je gebruikt.

Dit is een simpele weergave van hoe een airbrush werkt:

airbrush_werking

Zo als je kunt zien in de afbeelding wordt de verf gemixt met de luchtdruk, waardoor een patroon ontstaat wat aangepast kan worden door de naald meer naar voren of naar achteren te verplaatsen.

Het handig worden met een airbrush zal met name een kwestie van oefening zijn, maar om je op weg te helpen zijn hier 10 airbrush tips:

1. Kies voor het juiste type airbrush. Afhankelijk van wat je met de airbrush gaat doen en hoeveel je de airbrush wilt gebruiken kun je kiezen voor een meer basic “enkele actie” model of een “dubbele actie” model. Het grootste verschil is dat je bij de “dubbele actie” modellen je zowel de luchtdruk als de hoeveelheid verf in kunt stellen en dus nauwkeuriger het resultaat kunt aanpassen.

2. Gebruik een betrouwbare luchttoevoer, voor kleinere klussen kun je perslucht uit een fles gebruiken, maar als je vaker aan het airbrushes bent, dan is het aan te raden een compressor te gebruiken. Als je perslucht uit flesjes gebruikt, zorg er dan voor dat je deze op tijd vervangt omdat als de luchtdruk afneemt je spetters zult gaan krijgen omdat de hoeveelheid lucht lager wordt als de hoeveelheid verf.

3. De verf wordt bij verschillende airbrushes op verschillende plekken opgeslagen, bijvoorbeeld in een los potje of een bakje bovenop de airbrush. Belangrijk is om de verf goed te verdunnen, zodat deze goed door de airbrush kan lopen en deze niet geblokkeerd raakt (wat tot dikke spetters kan lijden). De verf moet je verdunnen totdat deze een inktachtige substantie heeft, maar let op dat je de verf niet te verf verdund, dan zal deze weer niet hechten!

4. Test verschillende verf soorten op verschillende materialen uit. Het is een goed idee voor bijvoorbeeld plastic, hout of metaal een andere verfsoort te gebruiken aangezien dit verschillende opervlakte zijn, en de verf zich anders zal hechten en het resultaat na drogen anders zal zijn.

5. Voordat je aan de slag gaat op een modeltrein of een ander onderdeel van de modelspoorbaan, is het verstandig om eerst een proefstukje te spuiten. Dit kun je doen op een stuk karton of plastic wat je nog hebt liggen. Ik raad om dit elke keer te doen om te kijken of de airbrush goed functioneert en als “warming up”.

6. Proberen, proberen en nog eens proberen. Airbrushen is iets dat je helaas niet volledig uit een boekje kunt leren. Hoewel het goed is om de basiskennis in huis te hebben, leer je pas echt goed in de praktijk hoe verschillende instellingen en verschillende technieken daadwerkelijk uitwerken. Haal dus een airbrush in huis en begin met wat oefen projecten en test verschillende verfsoorten en technieken uit!

7. Voor het weatheren van modeltreinen gebouwen is de airbrush ideaal. Wat je met de airbrush eigenlijk doet is de verschillende lagen verwering en vervuiling imiteren. Het belangrijkste bij het weatheren met de airbrush is dan ook niet te dikke lagen aanbrengen, maar het opbouwen van dunne lagen totdat je het gewenste effect hebt.

8. Vaak onderschat maar misschien wel het belangrijkste onderdeel van airbrushen is het schoon houden van de airbrush. Als je de airbrush niet direct na gebruik schoon maakt zal de verf drogen in de airbrush en kan deze vervuild raken en daardoor onbruikbaar worden! Belangrijk is dus om alles schoon te spoelen en vervolgens met lucht te drogen, direct na gebruik.

9. Het is het beste om de lagen verf op te bouwen van de lichte kleuren naar de donkere kleuren.

10. De sleutel naar een net resultaat, is het goed afdekken / afplakken van de onderdelen die niet ge-airbrushed moeten worden. Recent heb ik een kort artikel geschreven over een handige techniek om kleine onderdelen af te dekken. Het artikel vindt je hier: https://www.modeltreinen.org/kleine-onderdelen-schilderen/

Ik hoop dat je wat geleerd hebt over airbrushen in dit artikel, mocht je meer willen leren over airbrushen kijk dan eens naar mijn e-boek stap-voor-stap een Modelspoorbaan bouwen, je krijgt nu tijdelijk als bonus een rapport over airbrushen 🙂

Als je nog geen airbrush hebt, conrad heeft enkele scherp geprijsde airbrush sets in de aanbieding.

Owja, als je dit artikel nuttig vindt, vergeet dan niet hieronder een reactie achter te laten, en het artikel te delen via de sociale netwerken.